Adanalı çiftçiler bu sezonda umduklarını bulamadı. Yetkililer, iklim değişikliği krizinin her geçen gün kendini gösterdiğini vurgulayarak, yabani sulama yapılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Adana’da Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorları kırıldı. Ekim ortası olmasına rağmen şehirde sıcaklık 35 derecenin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
Bu nedenle karpuz, kavun, domates, biber, soğan ve daha birçok ürün sıcaktan dolayı yanıyor. Çiftçiler bu yıl sıcak hava nedeniyle çoğu üründe verim kaybı yaşasa da bekledikleri verimi alamadılar.
Yabani sulama yapılmamalı
Sıcak havaların yanı sıra bu sezon Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere “Su yok” diyerek sonbahar soğanı, patates, sarımsak ve çeşitli sebzelerin ekilmemesi gerektiğini duyurdu. Yetkililer, çiftçilere “yabani sulama” yapmamaları konusunda uyarıda bulundu.
“Çiftçilerimiz bu sezon umduklarını bulamadı”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Geçmişte Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 1-2 haftalık sıcak hava dalgaları olurdu ancak bu yıl sıcaklıklar çok erken başladı. 2-7 Haziran arasında 45 dereceye ulaştı. Çok sıcaktı ve karpuz, domates ve biber hasadı yapamadık. Bazı tarlalarda soğan da yandı. Mısır ve pamuk da zarar gördü. “Sezon beklentileri karşılamadı” dedi.
“Pamuk ve mısırda %30 verim kaybı tespit ettik.”
Avrupa Futbol Şampiyonası’nın karpuza para kazandırdığını belirten Doğan, “Tarlalarda karpuz ve kavun çok kötü yandı. Karpuz ihraç edildiğinden para kazandırdı. Kavunlar tarlalarda kaldı. Pamuk ve mısırda %30 verim kaybı gördük. Bu yıl çiftçiler ürünlerden kar elde edemedi.” “Sulamada da sorun var” dedi.
“Damla sulama sistemleri ücretsiz sağlanmalı”
Öte yandan Başkan Doğan, vahşi sulama alışkanlıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “İklim değişikliği bu yıl kendini tam olarak gösterdi. Tatlı ve temiz su kaynaklarımızın rezervleri azalıyor. Önceliğimiz topraklarımızı daha etkin kullanmak. Eski ve vahşi sulama alışkanlıklarımızı ortadan kaldırmalıyız. Çiftçilerimize damla sulama sistemleri sağlamalıyız.” “Ücretsiz sağlanmasını bekliyoruz” dedi.