Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Virüs Bulaşmış Akıllı Cihazlar Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz evlerimizde ve günlük yaşamda akıllı cihazlar kullanıyoruz. Akıllı cihazları sadece telefon ve bilgisayar olarak anlamamalıyız. İnternete giren tüm cihazlar akıllı cihaz konumundadır. Doğal olarak tüm akıllı
cihazlarımıza da virüs girme ihtimali vardır.

Hepimiz evlerimizde ve günlük

Akıllı cihaz nedir?

Akıllı cihaz dışardan erişime açık her elektronik alete verilen isimdir. Konuyu biraz daha genişletmek gerekirse. Uydu, internet, bluetooth ve cep telefonu ile kontrol edebildiğimiz ya da ulaşabildiğimiz her cihaz, akıllı cihazdır.

Mesela, cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar, airfryler, robot elektrikli süpürgeler dahi akıllı cihazlara birer örnektir.

Bu cihazlar uydu, internet veya bluetooth ile bağlantı sağlanabilen yani dışardan erişime açık cihazlardır.

Akıllı cihazımda virüs var mı?

Virüslü cihazlar, donanımsal ve yazılımsal olarak kendini kullanıcıya bir şekilde ifa eder. Virüsler her ne kadar gizlenmek için kurgulanmışta olsalar, tecrübeli kullancılardan asla saklanamazlar. Bu noktada kullanıcının cihazını tanıması tabiki çok önemlidir.

Ancak her cihazın virüsten dolayı vereceği tepki aynı olmayabilir. Cihazdan cihaza değişik tepkiler de söz konusudur. Bazı genel tepkiler maddeler halinde aşağıda
açıklanmıştır.

Donanımsal tepkiler

  • Cihazın bataryası her zaman olduğundan daha erken bitmeye başlayabilir.
  • Cihazın bataryası her zaman olduğundan daha çok ısınabilir.
  • Cihaz her zaman olduğundan daha yavaş çalışmaya başlayabilir.
  • Cihaz, dışardan ektra takılan hafıza kartı, mikrofon ya da benzeri aksesuarları tanımayabilir. Telefon ile kontrol ettiğiniz cihazlar telefonlarınızı tanımayabilir.
  • Cihazının şarj olmayabilir. Ya da her zaman olduğundan daha geç şarj olabilir.

Yazılımsal tepkiler

  • Cihaz işlemcisi virüsün arka planda yaptığı çalışmadan dolayı her zaman olduğundan daha fazla ısınabilir
  • Cihaza yüklü uygulamalar ve işletim sistemi hata mesajı verebilir. Ya da açılmayabilir.
  • Cihazın açılması ya da kapanması uzun sürebilir. Sistem dosyaları geç açılmaya başlamıştır.
  • Cihazın ekranı varsa ekran sıra dışı uyarılar gelebilir. Mesela download için bekleyiniz ya da güncelleme için bekleyiniz gibi.Cihazınızda dosya sistemi erişilebilir durumdaysa, kontrol edilmelidir. Çünkü tanınmayan dosya, klasör ve uzantılar görülebilir.
  • Cihazınız basılan tuşu algılayıp, tepki vermede gecikme gösterebilir.

Şayet listemizde yer aldığı gibi ya da buna benzer tepkiler ile karşılaşıyorsanız, cihazınızda muhtemelen virüs vardır. Donanımsal ve yazılımsal özellikleri farklı olan cihazların, virüslere karşı tepkiside birbirinden farklı olacaktır.

Mesela ekranı olan bir cihaz ile ekranı olmayan ya da dokunmatik ekran olup dosya sistemine erişilen bir cihaz ile erişilemeyen cihazların tepkileri de kesinlikle birbirinden farklıdır.

Aynı şekilde donanımsal ve yazılımsal özellikleri farklı her cihazın korunma yolları ile virüs temizleme işlemleri de birbirinden farklı olacaktır. Bu nedenle genel bir bilgilendirme yapılmıştır.

Akıllı ev gibi kompleks sistemler düşünenler hacklendiği zaman neredeyse evde bulunan tüm akıllı cihazlarını kontrol etmelidirler. Aksi halde robot elektrikli süpürgenizin evin fotoğraflarını çekmesi, telefonunuzdan banka bilgilerinizin çalınması gibi tehlikelerle karşılaşabilirsiniz.